Meditation

Jeg har brugt den tvungne “koronanedlukning” (ja, jeg ved godt at det ikke stavas med k, men jeg gider ikke have links vedhæftet mit indlæg) på at dygtiggøre mig inden for yoga og meditation. Jeg har forsøgt at opretholde en normal “arbejdsdag”, hvor jeg går tur med mine hunde om morgenen, så hjem til studierne indtil øjnene ikke kan holde til mere skærmlys. Det er blevet til en del ny viden jeg har proppet ind i den halvgamle hjerne!

Derfor tilbyder jeg nu flere forskellige retninger i mit yogahus. Både indenfor meditation og yoga. Jeg er blevet certificeret Meditationslærer, certificeret Kundaliniyogalærer og i gang med 200 timers diplomkursus som yogalærer samt lydterapikursus.

Der findes forskellige retninger indenfor meditation:
Sufi, jødisk, taoistisk, trance for blot at nævne nogle, og den der tiltaler mig mest, er nok den taoistiske.

Taoisme er en filosofi centreret om troen på, at livet normalt er lykkeligt, men at det skal leves med balance og dyd. Taoistisk tanke fokuserer på ægthed, lang levetid, sundhed, udødelighed, vitalitet, wu wei (ikke-handling, en naturlig handling, en perfekt ligevægt med tao), løsrivelse, forfining (tomhed), spontanitet, transformation og omni-potentialitet.

Enkelthed
Flow
Give slip
Harmoni

Er de 4 “søjler” eller lære, der vil føre til et lykkeligt liv. Jeg er normalt ikke-troende, men det lyder så godt for mig, at jeg er nødt til at studere det yderligere. Disse 4 ord giver mig på en eller anden måde ro og lethed.
Der er ingen “Gud” (en anden ting, som jeg kan lide), men man skal stræbe efter at blive en bedre person, der stræber både fysisk og psykisk sundhed. Fordi taoismen ikke skaber en stiv opdeling mellem krop og ånd, anerkender den, at fysiske handlinger har en åndelig effekt. Ligesom jeg tydeligt mærker at det gavner hjernen, når jeg spiser sundt.

Taoistiske tekster lærer vigtigheden af ​​at holde kroppen ren for at sikre åndelig sundhed. Du gør det gennem vejrtrækning, energiflow, yoga og diæt. Jeg kan virkelig ikke vente med at grave dybere ned i dette. Jeg har praktiseret yoga i 25 år, men mest som bevægelse. Jeg nyder på en måde denne lockdown, fordi jeg kommer til at grave i visdom, der gør mig klogere og forhåbentlig en bedre person.

Foto: Jimmy L. Friis

For en taoist er hemmeligheden bag livet ikke at tvinge eller kæmpe for at kontrollere og manipulere virkeligheden, men at slappe af, smile og flyde nedstrøms og lade tingene naturligt udfolde sig. Ved at gøre det, kommer vi tilbage på linje med kosmos naturlige orden. AAhhh, lyder det ikke godt? Fred og kærlighed. Jeg elsker det!

Hidtil har jeg kun brugt korte meditationer i mine yogatimer, Korte liggende eller siddende meditationer, hvor fokus blot har været at komme ned i gear, ned i kroppen og være til stede i nuet. Hathayoga er ofte sådan, da det er “nemmere at gå til”, det er ikke så hokuspokusagtigt. Privat har jeg forlænget dem ala trancendental meditation. I kundaliniyoga indgår der mantraer og/eller musik. Dette har været spændende for mig, og jeg vil begynde at implementere det i min undervisning, fx med mudras (håndstillinger) og mantraer. I Toaistisk Meditation siger man mantraerne inde i hovedet og i kundalini eller Mantrameditation siger man ordene højt. Brugen af mantraer tjener flere formål, men det primære er at fokusere sindet og dæmpe “the monky brain” (al den chit-chat den har gang i). Brugen af lyd dæmper den “støj” der er i hjernen, og mantraerne manifesterer sig i kroppen som lydbølger, og det påvirker din tankegang. Lydvibrationerne kan regulere din puls, vejrtrækning og dæmpe stresshormoner. Mantrameditationer er Mantra-baserede guidede meditationer, der opfordrer dig til at gentage et ord, sætning, sætning eller positiv bekræftelse enten højt eller for dig selv for at hjælpe dig med at finde dit fokus, udvikle mere ro, og øge positive følelser.
I børneyoga bruger vi fx sætningen “fred begynder med mig”. Den kan børnene sige inde i hovedet når de er stressede, pressede, bliver drillet eller er irriterede over noget. Efter at have undervist en skoleklasse i yoga i et par uger, oplevede jeg at de sad i timen og gjorde den lille mudra (fingerbevægelse). Så bliver man jo rørt, når de selv finder ud af at bruge det.

Foto: Jimmy L.Friis

Yoga betyder at forene krop, sind og ånd og i meditation arbejder vi med at lære at observere og ikke altid reagere. Fx når man sidder i den samme stilling længe, vil det automatisk gøre ondt i fx knæ, ryg eller ankler. Men gennem øvelse, lærer vi at observere denne smerte og “gå med den”, i stedet for at reagere, og flytte sig. Dette er noget vi kan bruge på andre tidspunkter i livet. Du lærer gennem mindfulness at håndtere kroppens automatiske svar. Dette er fx gavnligt ved en fødsel, smerte, kriser og vinterbadning. Du vil opleve at lidelse er valgfrit, på trods af tilstedeværelse af smerte.

I en meditation tager man et par langsomme åndedrag for at slappe af yderligere, og i Metta-meditaion siger man nogle nøglefraser højt. Disse centrale sætninger fokuserer først på den mediterende person og inkluderer generelt enkle ønsker, som fx ønsket om lykke, sikkerhed og kærlighed. Disse positive ønsker kaldes Metta , og hver meditativ session starter generelt med Metta . Ubetinget kærlighed til mig selv og andre mennesker er målet med den meditative proces.

Meditation er ikke noget, der kun er egnet til bestemte typer mennesker. Meditation er for alle. Der findes en lang række meditationsformer, og det er et temperamentsspørgsmål, hvad du er mest til. Her får du en kort intro til den meditationsform, der kaldes Loving Kindness-meditation (LKM). (Ja, jeg beklager altså det engelske navn, men jeg synes, at ”Kærlig Venligheds-meditation” lyder endnu mere… bizart). LKM er en praksis, der er blevet stadigt mere interessant for forskerne indenfor de seneste år. Metoden viser sig nemlig at have en temmelig bemærkelsesværdig betydning for både vores fysiske og mentale helbred. Disse guidede Metta-meditationer hjælper dig med at udvikle kærlige følelser over for og sende varme ønsker til din familie, venner, samfund, fremmede, og selv de personer, med hvem du har et vanskeligt forhold. Disse meditationer kan også hjælpe dig med at visualisere modtage kærlighed fra familie, venner og andre. Alt i alt gør de livet mere positivt for dig og dine omgivelser.

Hvis du ikke har prøvet at meditere før, kan det lyde både fremmed og svært, men det er faktisk ikke så skummelt. For mig er det et frikvarter fra verden. Nogle vil opleve vrede og frustration de første par gange de mediterer. Og det er helt normalt!

Du er velkommen til at kontakte mig inden du melder dig på et hold, så du kan føle dig sikker i din rejse ind i meditationens verden. Hvis du aldrig har prøvet det før, vil jeg forsøge at svare på alle de spørgsmål du måtte have. Har du prøvet det før, er du også velkommen til at stille de spørgsmål der skal til, for at du ved om mine hold er noget for dig. Du skal kunne sætte din lid til at jeg kan guide dig dig gennem de indledende faser af din meditationsrejse.

Mine meditationer foregår i Yogahuset eller i naturen, alt efter årstid og vejr. Yogahuset ligger tilpas væk fra vejene, at der altid er ro. På nær når kirkeklokkerene ringer, så det forsøger jeg at tage højde for.

Normalt er vi max 6 personer i Yogahuset, så du kan føle dig tryg. Ønskes meditationer til større grupper, kontakt mig, og vi finder ud af noget.

Foto: Jimmy L. Friis

Skriv et svar