Ti dages stilhed

Anmeldelse af ”Ti dages Stilhed” af Niels Lyngsø

Det var med spænding at jeg pakkede bogpakken op fra Gyldendal, og tog Niels Lyngsøs smukke bog ud, for jeg havde egentligt allerede glemt at den var på vej. Vi bliver fodret med nyt hele tiden, så meget glider igennem filteret. ”Vi har så travlt, så travlt”.  Vores hjerner kan ikke rumme al den information vi bliver stopfodret med. Men det er heldigvis det bogen handler om. Hvordan vi får styr på alt det, der foregår i vore hjerner i dag. Niels Lyngsø tog på et tidages meditationsretreat langt ude i skoven i Sverige og han fortæller posthumt om det i bogen, for han blev frataget skriveredskaber, telefon, pc og medbragte bøger da han ankom.

Jeg elsker at læse bøger, og køber store mængder, men jeg bliver sjældent færdig med dem, fordi der kommer en anden mere spændende ind fra siden, men denne fine bog blev læst på to eftermiddage mellem jul og nytår, hvor jeg havde tandpine og ikke gad være sammen med andre mennesker og bare trængte til ro og fred. Og når Niels skriver om sine oplevelser, er det næsten som at sidde på puden i Sverige sammen med ham. Jeg har i efteråret (forsøgt) at lære skolebørn at meditere, så jeg kan sagtens sætte mig ind i både den stædighed han som udøvende oplever ”for at gøre det rigtigt” og det han oplever som elev. Smerterne i kroppen føler jeg med ham, når han sidder der stiv og ret op i luften i flere timer. Og irritationen over at det ”ikke lykkedes”, kender jeg som lærer.

Som yogalærer kan jeg bruge bogen til min egen praksis, for han kommer med nogle fine metaforer, som jeg kan fortælle til mine elever, og næsten hele vejen igennem bogen tænkte jeg: ”Den følelse kender jeg godt”. Årsagen til at jeg ville lære skolebørnene at meditere og dyrke yoga, er at sindsro fordrer etiske handlinger, på sigt, skulle det få børnene til at behandle hinanden bedre.

”En uetisk handling forstyrrer sindsroen, men sindsroen er allerede forstyrret inden handlingen begås, ellers ville man ikke have været i stand til at begå den. Og tilsvarende: En etisk handling ikke bare giver sindsro, men kommer af sindsro.” s.42.

Hver yogatime jeg holder, begynder med mantraet ”Fred begynder med mig”, og hver gang der opstår en konflikt, taler vi om, at hvis ”jeg er fredelig, så stopper ufreden”. Hvis der er en, der driller mig, så gør det ikke noget, for jeg har sindsro (og fred) nok i mig, til at lade det fare. Det er selvfølgelig ikke noget man lære på en enkelt time, men øvelse gør mester.  Og tænk, hvis ALLE tænkte sådan? Nogle af børnene opdagede hurtigt, at tingene blev nemmere, mens andre havde svært ved at give slip på de negative følelser, præcis som nogle har sværere ved ikke at give efter overfor impulsreflekser fx når der står et fad chokolade alle steder i julen. Eller se på telefonen hver gang den siger pling. Hver gang man giver efter for vreden, telefonen eller chokoladen, bliver det sværere at siger nej næste gang. Med meditation kan man lære at blive bedre til at holde fokus. Og præcis som jeg har det med overfodring af informationer, har børn det i dag. De ”er på” hele tiden. I bilen på vej til skole er der en film på i nakkestøtten, informationer søges på mobiltelefonerne, forældrene ringer midt i timerne og frikvartererne bruges på film og youtube. Og eftermiddage og aftner bruges også på nettet. Og Ipaden og telefonen ligger tændt lige ved siden af hjernen på natbordet om natten.  De små stakkels hjerner bliver bombarderet og har sjældent ro. Nu går der nok lang tid før man begynder at sende børn på ”silent retreats” i svenske ødegårde, men hvis børn brugte en halv time hver dag på at få helt ro på tankerne, så tror jeg de bedre ville kunne huske det, de lærer i skolen. Med den nye skolereform kom der mere motion på skoleskemaet og det ser jeg som en rigtig god udvikling, men hvis vi også samtidigt gav dem muligheden for at finde ro (i sig selv), så tror jeg verden ville blive et bedre sted.

”På samme måde som vore forfædre begyndte at sy tøj for at kunne bevæge sig ind i et koldere klima, kan vi måske se meditation som en kulturel teknologi, der sætter os i stand til at leve i en anden form for klima: store massesamfund med konstante fristelser.” s47

”Ti Dages Stilhed” har min varmeste anbefaling både til dig, der vil lære at meditere, dig der har gjort det længe og dig, der arbejder med at lære andre det.

Fred i verden, følger af fred i sindet – Fred Begynder Med Mig

 

Neils Lyngsø Ti dages stilhed – Et essay om bevidsthed og meditation 192 sider Gyldendal 199,95 (vejl.) Udkommer 7.1.2019

https://www.gyldendal.dk/forfattere/Niels-Lyngs%C3%B8-F13890

Skriv et svar